tisdag 27 augusti 2013

Veckans dikt v. 35

Nyss åskade det .
Nu har det upphört.
Hund håller* jag inte.
Men träskor:
De står vid dörren
och skäller.

Werner Aspenström

* "håller" betyder i det här sammanhanget "har".

Vad tycker du om dikten? Skriv en kommentar! Kommentera gärna både innehåll och författarens sätt att använda språket.



10 kommentarer:

  1. När jag läser den har dikten känner och tänker jag framför mig en gammal man han bor i en stuga. Han har haft en hund väldigt länge som nyligen har gott bort. Hunden älskade när det åskande och regnande utomhus. Han började fantasier om när han brukade ta på sig sina träskor och gå ut med sin hund och hur han brukade leka med den i åskan och regnet.

    Jag tycker den här dikten handlar om saknad mest och den är väldigt sorglig.

    SvaraRadera
  2. När jag läste denna tänkte jag på en ensam man som kanske bor i en stuga, när han säger att träskorna står och skäller vid dörren tror jag att han vill gå ut med träskorna.

    SvaraRadera
  3. Jag tycker att det finns två väldigt olika sätt att tolka den här dikten på:
    Man kan ta det väldigt ordagrant och se det som att han hel enkelt vill ut i naturen efter att det har regnat.
    Men man kan också se det som att han varit med om något jobbigt. Så nu vill han ut och upptäcka något nytt.

    SvaraRadera
  4. Vi tycker att den här dikten är skriven och handlar om något sorgligt. Det är en gammal man och han tänker tillbaka på sitt liv. När han var ung och bara kunde ta på sig träskrona och kliva ut i vida världen. Men nu är han gammal och orkar inte det längre. Han börjar ångra de saker han inte gjorde. Hunden kanske är en metafor för de saker han inte gjorde och de saker han inte har. Det enda han har kvar är träskorna som kan ta honom ut i världen men det är försent och han orkar inte mer. Den äldre mannen kan också ha förlorat det han älskar.

    Vi tycker att det är en väldigt bra dikt som förmedlar många budskap. Man ska göra de saker man vill innan det är försent.
    /Fredrika och Carola

    SvaraRadera
  5. Jag tror de handlar om en man som bor ensam. Jag ser det inte som om det verkligen åskat. Utan jag ser det som om han har bråkat med sin fru och sedan har hon lämnat honom och åskan (bråket) har upphört. Jag tror som Carola och Fredrika att hunden och träskorna är en metafor. Jag tänker inte på objekten i sig, utan bara att det skäller inom honom. Även om åskan lagt sig så skäller det fortfarande från bråket dem hade. Han är sårad dock fortfarande full med ilska.

    Eller så kan man ta allting ordagrant och att det verkligen åskade och en blixt slog ned bredvid hans hus och det skakade lätt så träskorna "skällde".

    SvaraRadera
  6. Jag tror att den handlar om en man som saknar sin hund som har dött. Det här med åskan tror jag är att han precis har varit ledsen. Sen att han fantiserar om hans träskor som står i hallen skäller precis som hans hund kanske gjorde. Så jag tror inte att hans skor skäller eller låter på riktigt. Men han fantiserar om det.
    Jag diskuterade dikten med Hampus lite, därför kan våra åsikter vara lite lika.

    SvaraRadera
  7. Jag tror att den dikten handlar om en man som ens hund har precis gått bort. Det åskar ute och han sitter in och är ensam. Han saknar sin hund så mycket att han fantiserar att hanns tofflor skäller. Jag tror att han som skrev dikten var i en sorgsen period av hanns liv.

    Jag diskuterade dikten lite med Emil så jag fick höra hanns uppfattning

    SvaraRadera
  8. Jag tror att den handlar om att hans hund nyss har dött. Han saknar honom något fruktansvärt och tänker på att hunden står och skäller vid dörren. Han vill gå ut och gå med sin hund som inte längre finns, därav "Mina träskor:". "Hund håller jag inte", han kommer ihåg när han höll hunden i hans famn. Men den stunden kommer han aldrig att få uppleva igen. Jag tycker att den här dikten är fin för att den är sorglig och man förstår att han saknar hunden väldigt mycket.

    SvaraRadera
  9. UNDERBART att läsa era tolkningar! Ni har verkligen kommit igång vad det gäller att tolka dikter! Så kul!

    SvaraRadera
  10. Precis som alla andra så tycker jag att man kan tolka denna texten på många olika sätt, men som jag tolkar det så handlar det om en gammal man som är mycket ledsen över att hans hund har dött. Att han och hunden älskade långa promenader i fria naturen där höstregnet öste ner, där hans hund kunde springa utan koppel. Så nu när åskan upphört fast det fortfarande ösregnar saknar han att sätta på sig träskorna och regnrocken för att ut och gå med hunden. Så det är de jag tror att han menar när han skriver ''men träskor: de står vid dörren och skäller'' för att hunden nu inte finns och att han inbillar sig att träskorna står i hallen och ''skäller''

    SvaraRadera