måndag 19 augusti 2013

Veckans dikt v. 34

Säg till om jag stör,
sa han när han steg in,
så går jag med detsamma.

Du inte bara stör,
svarade jag,
du rubbar hela min existens. Välkommen.

Eeva Kilpi


Vad tyckte du om dikten? Skriv gärna några rader här!




20 kommentarer:

  1. Svar
    1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

      Radera
  2. Mycket intressant. Min första uppfattning var att "han" steg in i ett rum (bokstavligt), men efter att ha läst om raderna några gånger så såg jag det mer som en dikt om två personer, där den ena bad om att få bli del av den andras liv. Det kanske bara är jag, men det var ur det perspektivet jag såg när jag läste denna. Ska bli spännande att se hur andra resonerar kring den här texten.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra tanke Rebecka! Och hur tar då den andra personen emot den förstas önskar om att bli en del av hennes/hans liv?

      Radera
  3. Den var inte så bra, faktiskt väldigt dålig. Är det mer utvecklat?

    SvaraRadera
  4. Bra dikt. Jag tycker att de gestaltande meningarna beskriver diktens budskap väldigt bra, som "Du rubbar hela min existens.". Orden gör att man förstår att han som kommer in verkligen älskar personen, men han/hon som är där inne vill inte vara med han av en viss anledning. Det var hur jag tog denna texten.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Viktor, jag gillar också meningen "Du rubbar hela min existens". Jag tycjkr det är väldigt intressant att du skriver att man märker att han som kliver in i rummet älskar den andra personen. Imorgon på samlingen pratar vi mer om hur man märker det.

      Radera
  5. Den var väldigt fin. jag kan både tolka det som om det vore en kärleks dikt och en dikt om två personer som inte tycker om varandra alls. Hon välkomnar honom/henne in och för att han/hon rubbar han/hennes värd för att han/hon älskar honom så mycket. Men samtidigt hade jag några funderingar över att det var en dikt med två personer som inte tycker om varandra. Eftersom att när jag läser det här så föreställer jag mig att det är en man som kommer in i kvinnans hus. Kvinna är tvungen att släppa in manen fast hon inte tycker om honom och att han rubbar hennes värd på ett dåligt sätt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Dina kompisar har tolkat på båda sätten Madde. Tycker att du har tänkt till mycket när du har läst in båda alternanativen. Vilken tror du mest på? Imorgon på samlingen diskuterar vi både tolkningarna!

      Radera
  6. Kan förstå hur han ¨kliver in¨, men försöker mer förstå hur en annan människa kan rubba någon människas existens. Kan fatta hur andra ser på denna dikten men ser den själv mer vilseledande.

    SvaraRadera
    Svar
    1. En väldigt bra fråga där Anton; "Hur kan en människa rubba en annan människas existens? Jag tycker att vi diskuterar det här tillsammans på morgondagens samling!

      Radera
  7. Väldigt intressant att läsa era tankar! Vad säger ni om frågorna som har formulerats här; HUR kan man rubba en annan människas existens? Och vilken relation har diktens jag till "han" som stiger in egentligen? Tänk på att hela tiden utveckla varför ni tycker som ni tycker!

    SvaraRadera
  8. Jag ser det som att han bokstavligen kommer in i ett rum, där personen som var där störs av honom. Rubbar hela personens existens. Jag skulle säga att personerna i säga har en spänd relation, åt det mer negativa hållet. Att personen i rummet är ironisk när den säger "välkommen". Jag gillar dikten och tycker den är djup. Den är dock lite klurig men så tycker jag dikter ska vara.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ellen, ja visst är det härligt med dikter där man får tänka till lite och tolkningen inte är helt given! Jag tror absolut att man kan tolka dikten som om mannen bokstavligen kommer in i ett rum. Ja, hur är det med personernas relation egentligen? Är huvudpersonen ironisk? Vi ska diskutera det här på morgondagens samling.

      Radera
  9. Det tog ett tag för mig att förstå mig på dikten, men det låter som att mannen tycker om den andra personen, men den personen som säger att "Du inte bara stör du rubbar hela min existens" tycker inte om mannen, men sen säger han eller hon "Välkommen" vilket så jag tolkar det är att han eller hon är ironisk i den första meningen.

    Den här dikten tyckte jag var kopliserad men intressant. Man förstår inte dikten den första gången man läser den, men när man har läst den några gånger börjar man få olika uppfatningar. Den var mycket bra!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Annie, roligt att du uppskattade att dikten inte är helt lättolkad vid första genomläsningen! Jag hur är det med det där "välkommen" egentligen"? Är diktens "jag" ironisk eller inte? Här kan man helt klart ha olika uppfattning. Vi diskuterar det här imorgon på samlingen!

      Radera
  10. Min första uppfattning var att hon är väldigt kär i den här mannen, att när han kommer in i rummet så stannar allt upp för henne eller som hon beskriver det "rubbar hela min existens". Sen kom jag att tänka på det som Annie skrev, att hon kanske var ironisk. I vilket fall som helst så tyckte jag att dikten var svårtolkad och man var tvungen att läsa den flera gånger för att förstå.
    Personligen så tyckte jag att den var alldeles för konstig och svår men den var ändå intressant att läsa.

    SvaraRadera
  11. Jag tror att dikten handlar om en person som känner sig som en störande person. Han har gjort något som han tror att den andra personen inte kommer att förlåta. Mannen vet om att han gjort fel och säger att han kan gå ut från hennes/hans liv, eller (bara ut från ett rum). Den andra personen vet att hon/han inte behöver ge honom en andra chans efter allt han gjort. Han har förstört hela hennes/hans liv men samtidigt kan han/hon inte leva utan honom. Till sist säger hon/han välkommen och med det tror jag att hon/han ger honom en andra chans.

    Jag tycker att den här dikten är bra eftersom den förmedlar ett tydligt budskap som man kan tolka på olika sätt. Hur mycket man egentligen hatar någon ska man förlåta personen och ge en andra chans. Så där tolkar jag dikten och budskapet.

    SvaraRadera
  12. Jag fick läsa den några gånger innan jag kom på min uppfattning. Jag tror att han får den andra att bli nervös och okoncentrerad för att hon/han är kär i den andra. Och det uppfattade jag när det stod (du inte bara stör du rubbar hela min existens. Välkommen) Jag kan inte vara i samma rum som dig för jag blir så nervös. Men det där välkommen får hon/han att men väl

    SvaraRadera