torsdag 7 november 2013

Veckans dikt, v. 45

Jag hade tänkt dig blond
och lång över allt förstånd
med en energisk haka,
du, som i dröm och vaka
varit mitt ideal.
Blond högväxt och smal

Och så kommer du dock
mörk och kortväxt och tjock,
med hakan i nervikt krage
och en början till mage.
Sådan kliver du in
i min själ och mitt skinn.

Allting blev skapat om,
när du kom.
Allting blev skapat om,
när du kom.
Allting slog du itu.
Du, du!

                                 Erik Lindorm

                                      

5 kommentarer:

  1. Vi tolkar det som att personen som skrivit dikten hade vissa förväntningar på vad den ville ha i en partner, men upptäckte att det inte betydde något när man faktiskt träffar någon som man tycker om. Det är insidan som räknas ;)
    Lovisa/Fredrika

    SvaraRadera
  2. Personens "perfekta" ideal gick inte ihop med verkligheten. Saker blev inte som han/hon hade tänkt sig.
    Dock angående de sista raderna.... Personens ideal kanske förändrades när han förstod att utseendet aldrig talar för hjärtat och såg den här andra personen för första gången?
    Och jag kan inte riktigt låta bli att dra en referens till alla dessa fall angående "onlinedating" där partners träffas i verkligheten och den andre inte alls är så som den utgav sig för att vara. En snabb tanke bara, inget som påverkar min syn på dikten i sig självt.

    SvaraRadera
  3. Personen hade tänkt sig något annat men det blev inte så som han tänkt sig. Han fick se en helt annan tjej med egenskaper tvärtemot den tjej han hade tänkt sig att träffa. Allt han tyckte om tjejen raderades för det var inte utseendet han längre var ute efter att få se som han tänkt, utan personens fina insida. Alla hans uppfattningar om att tjejens utsida ska vara perfekt tänkte han inte längre på. Dikten vill nog förmedla att man inte ska ha så bråttom med att ändra sig och att en person inte alltid är som den ser ut att vara. Den person som du aldrig tänkt gilla på grund av utseendet kanske är den person som passar dig bäst och som faktiskt är en person som du kommer älska mest.

    SvaraRadera
  4. Jag ser den här dikten som Lovisa, Fredrika, Rebecka och Carola.
    En person som hela tiden har letat efter den "perfekta drömkillen/tjejen" och så börjar hen gilla någon som är helt tvärtom mot vad hen hade väntat sig. Jag kan tänka mig att hen är rätt förvånad över att det blev rena "motsatsen" mot vad hen tyckte var idealet, men när hen har börjat inse att hen faktiskt gillar denna personen så blir det mer och mer välkommet. Med just den sista delen, "allting blev skakat om" och "allting slog du itu" måste hen mena att den började se saker från andra perspektiv. Kanske ändrade hen sin uppfattning om ideal?
    Eller så menade hen bara att hen inte kunde sluta tänka på personen och att det på så sätt gjorde allt annorlunda. Personen kom med i varje tanke som hen tänkte och att det på så sätt ändrade hens sätt att se på saker. I vilket fall så tror jag att hen skriver det här i glädje, inte sorg.
    Vi hade en gång en musikal i skolan där det fanns en del som var ungefär som den här texten. Den handlade om en tjej som var ny i klassen och så började hon gilla klassens mobbare. En dag skriver hon ett brev till sin kompis där hon berättar om det här och då skriver hon något liknande. Men det skulle lika gärna kunna vara en kille som skriver detta, därav ordvalet "hen".

    SvaraRadera
  5. Han förväntade sig en dröm, en vacker dröm men han fick inte det han ville ha han fick nöja sig med något mindre vackert men ändå något bra. Oavsett vad som händer så kommer hon alltid att finnas kvar i Tanken, i hjärtat ända tills dagen då han dör. Nu gjorde vi en liten dikt men det vi menar är att han kommer att vara glad med den tjejen som han har men känslorna han hade för den vackra tjejen kommer alltid att finnas kvar. Alexander och Wille

    SvaraRadera