tisdag 17 september 2013

Veckans dikt, v 38

När natten kommer
står jag på trappan och lyssnar,
stjärnorna svärma i trädgården
och jag står ute i mörkret.
Hör, en stjärna föll med en klang!
Gå icke ut i gräset med bara fötter;
min trädgård är full av skärvor.
                                        Edith Södergran

7 kommentarer:

  1. Man förstår snabbt att det är en vacker stjärnklar kväll.
    Dikten är väldigt fin och man kan bygga upp händelsen i hjärnan och fårstå hur hon menar. Att hon avslutar med att hon inte vill gå ut i gräset för att stjärnorna som fallit och gått sönder kommer skära hennes fötter gör att dikten avrundas på ett bra sätt

    SvaraRadera
  2. Jag tänker mig att natten och stjärnorna bara är metaforer. Hon hör om en massa olyckor i nyheterna och hon blir inte berörd av dem, utan bara sitter där och tittar. Hon tänker att dessa olyckor aldrig kan komma i närheten av henne, att de är lika långt bort som stjärnorna, men så en dag händer det omöjliga. Någon i hennes umgänge eller släkt är med om en olycka. Stjärnsplittret symboliserar olyckan, att den nu är så nära att den förändrar hennes liv. Trädgården är full med stjärnsplitter = Hela hennes liv är fyllt med sorg och var hon är går blir hon skadad känslomässigt och påmind om olyckan.

    SvaraRadera
  3. Jag tycker att den är mycket bättre än den förra, denna är finare, och den make more sense o.s.v

    SvaraRadera
  4. Jag tycker att den är mycket bättre än den förra, denna är finare, och den make more sense o.s.v

    SvaraRadera
  5. Jag tycker att den här dikten är väldigt bra och man kan hitta många olika tolkningar. Texten är även väldigt fin. Jag tror att natten/mörkret symboliserar dåliga tider i livet och stjärnorna tror jag symboliserar hoppet. I dom mest mörka/dåliga tiderna känner personen fortfarande mycket hopp i sig. Hon/han ser stjärnorna i den mörka himlen och det menas nog med att hoppet finns där i de mest dåliga. Personen står fortfarande i mörkret/ har det fortfarande dåligt men känner att hoppet är på väg. När personen säger att stjärnan föll med klang tror jag att hon/han känner på sig att det kommer bli bra snart. Gå icke ut i gräset med bara fötter; min trädgård är full av skärvor menas nog att hon/han inte vill att någon ska komma till henne/honom och förstöra alla små hopp. Hon vill se vilka som kommer med skor och trampar/förstör hennes hopp och vilka som kommer utan skor och låter bli att gå/förstöra hoppet. Stjärnan som är hoppet har gått sönder men alla skärvor har blivit flera olika lösningar. Skärvorna kan också symbolisera pusselbitar i hennes/honoms liv. När hon/han har fått ihop alla bitar kommer hennes/hans liv bli bra igen.
    Hur svårt man än har det och hur dåligt något än känns så finns det alltid hopp. Det lilla hoppet kan betyda mycket i det stora och dåliga (stjärnan syns i det mest mörka).

    SvaraRadera
  6. Åh, så roligt det är att läsa era kommentarer och tolkningar. Ni är sååå på G vad det gäller diktanalyser! Gäller alla som har skrivit under alla veckorna!

    SvaraRadera
  7. författaren berättar om livet och massor av problem som händer omkring, och författaren försök at undvika dessa problem, men de här problem händer och gör en chaos. dessa problem påverkar författaren liv och orsakar flera skador så han kan inte handla normalt med andra människor(vänner eller älskling)

    SvaraRadera